8 manieren om zelfs dit jaar in de kerstsfeer te komen

Kerst, je houdt ervan of het maakt je overspannen. December is meestal een jaarlijkse eindsprint om het perfecte menu te bedenken, de perfecte jurk te vinden en de perfecte cadeaus te kopen. En dan moet je ook nog de strijd leveren om welke dagen we bij welke familie of vrienden doorbrengen. Geregel, geren, gekook, maar uiteindelijk (hopelijk) wel veel warmte en gezelligheid.

Dit jaar is anders. Het voelt misschien een beetje vreemd om in de kerstsfeer te komen zonder de kerstborrels, marktkraampjes en andere gezelligheid. Laat ons deze kerst, al dan niet gedwongen door de omstandigheden, kiezen voor slowing down. We kunnen herontdekken wat echt belangrijk is, zoals iets schijnbaar eenvoudigs als een dak boven je hoofd.

Hoe doe je dat, toch een feestje maken van een kerst die niet wordt zoals je zou willen? Hoe kom je toch tot rust, ondanks de stressvolle situatie waar veel mensen in zitten? We hebben acht tips voor je. Welke past bij jou?

 

Begin de dag met een dansje

Bewegen is goed voor de hersenen maar dansen nog beter. Dansen is zowel een fysieke als een mentale bezigheid en stimuleert daardoor verschillende delen van je hersens. Het zorgt voor meer happiness-hormoon en concentratie.

 

Begin de dag met een kleurrijke verse cocktail (na het dansen)

Wist je dat niet alleen je darmen maar ook je hersens ontzettend blij worden van een groente&fruit-bom? Je kunt helemaal losgaan met veelkleurige (slow) juice- of smoothie-recepten. Maar ook een simpel sapje met appel, wortel en gember doet wonderen.

 

Hang zelf de slingers op

Maak overal een feestje van. Ook als je de feestdagen niet uitbundig viert kun je de kamer versieren en de tafel mooi dekken. Mijn overgrootmoeder verloor haar man op jonge leeftijd en was tot haar overlijden op haar 94e alleen. Toch kleedde ze zich elke dag mooi aan en deed haar haren in een prachtige knot. Elke avond kookte ze uitgebreid voor zichzelf, dekte de tafel met mooi servies en zette er een kaarsje bij. Je moet er zelf iets van maken.

 

Geur voor je humeur

Geuren activeren een bepaald deel van de hersenen. Als je iets ruikt dan gaat er een seintje naar dat deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties en herinneringen. Zo kan het ruiken van de parfum van een ex-vriendje nog steeds warme gevoelens oproepen en voelen veel mensen zich thuis bij de geur van verse appeltaart.

We zijn geen fan van geuren in huidverzorging vanwege de allergische reacties die ze kunnen opwekken. Maar een goede etherische olie in een diffuser of oliebrander kan zeker iets goeds voor je stemming doen.

 

Doe iets voor een ander

Iets doen voor een ander is een goede manier om zelf blij te worden. Er zijn zoveel mensen momenteel die eenzaam of verdrietig zijn. Maak eens spontaan een praatje met iemand in de buurt, doe een boodschapje voor iemand of laat hun hond uit. Kleine gebaren kunnen voor een ander heel groot zijn en zullen jou ook blij maken.

 

Doe iets voor jezelf

Vergeet jezelf niet, ook jij hebt een pittig jaar achter de rug. Doe daarom iets voor jezelf. Investeer in jezelf met die interessante cursus, koop dat cadeau waar je al zolang naar kijkt, of plan die reis voor volgend jaar zomer. Het is belangrijk om iets te hebben om naar uit te kijken.

 

Practice gratitude

Je hoort overal om je heen hoe vreselijk 2020 was. Maar was er dan niks om dankbaar voor te zijn? Dankbaar voor de mensen om je heen? Voor de extra tijd die je kon doorbrengen met je partner en kinderen? Dankbaar dat we deze crisis meemaken terwijl we in Nederland wonen in plaats van in een arm land?

Het is wetenschappelijk bewezen dat dankbare mensen gelukkiger zijn. Maak eens een lijstje van alles waar je dankbaar voor bent. En laat je vrienden en collega’s met een kerstkaartje weten dat je dankbaar bent dat zij deel uitmaken van je leven.

 

Ga lekker naar buiten

Ja, het is koud en grauw buiten. Dat hoort bij de decembermaand. Naar buiten kijken doet je misschien huiveren, maar buiten zijn doet echt wonderen voor je stemming. Kleed je warm aan en maak een lange wandeling. Wedden dat je het bij thuiskomst weer zonniger inziet?

Heb jij nog een tip om in een goede kerst2020-stemming te komen?

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *