Ik was laatst uit eten met een groepje vriendinnen. We hadden het over ouder worden en wat dat met je lijf en huid doet. Wat een verschil zie je dan, van mens tot mens.
De één voelt zich beter dan ooit, de ander voelt de overgang naderen.
De één laat af en toe een prikje zetten, de ander is nog helemaal naturel.
De één houdt zich erg bezig met gezond eten en sporten, de ander interesseert dat geen moer.
De één ziet er beter uit dan ooit, de ander toont wat afgetobd.
Wat is het geheim van gezond, gelukkig en stralend ouder worden? Als we dat toch eens wisten…
Gezond en stralend ouder worden, dat willen we allemaal
Elke rimpel vertelt een verhaal en een pigmentvlekje herinnert je aan een zonnige, zwoele dag. Er is niks mis met ouder worden. Sterker nog, het is een cadeautje! Maar mag het alsjeblieft zonder te veel rimpels en een vlekkerige, doffe huid?
Gezond ouder worden: verzorg je huid goed
Je hoort het van veel vrouwen: naarmate je ouder wordt, wordt het leven makkelijker. Je bent milder, weet beter wat je wel en niet wil en je maakt je minder druk om wat anderen denken. Je zit lekkerder in je vel – misschien ook omdat dat velletje steeds minder strak zit. Of je nu kiest voor cosmetische ingrepen, botox en fillers of daar liever van weg blijft: je huid heeft goede verzorging nodig. Ze is je grootste orgaan en beschermt je tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Wat kun je doen om:
- het verouderingsproces van je huid te vertragen
- de verjonging van (nieuwe) huidcellen te stimuleren
- pigmentvlekken te voorkomen en te vervagen
- je huid haar ‘natural glow’ terug te geven
11 tips om je huid haar frisse, jeugdige uitstraling terug te geven
Hoe snel je huid veroudert is voor een deel genetisch bepaald. Op het andere deel heb je wél invloed: het zijn de keuzes die je maakt, elke dag weer. Wil je hier bewust mee omgaan of ben je meer een laissez faire-type? Hoe dan ook, dit zijn elf keuzes die je zelf mag maken:
-
Niet roken
Hier gaan we niet veel woorden aan vuilmaken. Inmiddels weten we allemaal wel hoe slecht roken is voor je huid. Gelukkig is het nooit te laat om te stoppen. Je huid zal er snel van opknappen.
-
Gezonde voeding: een betere huid van binnenuit
Eet veel groenten, kies fruit in plaats van snoep, vermijd suiker, niet te vet en te zout en eet geen of minder vlees en zuivelproducten. Een gezonder en gebalanceerder eetpatroon doet wonderen voor je huid, én voor je gewicht. Stop met diëten: dat werkt niet. Ga anders eten: pas stapje voor stapje je eetpatroon aan, door slechte gewoonten te verminderen (bijvoorbeeld alleen in het weekend mag je snoepen wat je wil) en gezonde gewoonten toe te voegen (elke dag verse groenten eten).
Of gooi in één keer het roer om, als dat voor jou werkt. Zelf eet ik nu alweer 8 weken strikt paleo (geen brood, rijst, pasta, geen suikers, geen melkproducten) en ik merk het meteen aan mijn huid. En als je dan ook nog een paar kilo afvalt is dat mooi meegenomen. Maar het belangrijkst is dat je zichtbaar gezonder leeft – je huid is altijd de boodschapper.
-
Drink meer water
We drinken massaal te weinig water. Terwijl water ongeveer het belangrijkste is voor je lichaam. Drink daarom elke dag minimaal 1,5 liter water (zes à acht glazen), verdeeld over de dag. Wacht niet tot je dorst krijgt. Als je lichaam moet gaan vragen om vocht, ben je al te laat.
-
Matig met alcohol
Met meer vocht drinken, bedoelen we natuurlijk geen wijntjes of bier. Een drankje op z’n tijd is geen probleem, maar alcohol is vochtafdrijvend en beschadigt organen en cellen – dus ook je huid. Dat weet je: kijk maar in de spiegel na een nachtje stappen.
-
Voldoende slaap
Daarom zie je er net zo brak uit als je je voelt na een nachtje feesten: de combinatie alcohol en slaapgebrek doet je huid geen goed. Je huid heeft een groot zelfherstellend vermogen, maar dat ingenieuze proces treedt pas in werking als jij slaapt. Het heet niet voor niets schoonheidsslaapje.
Wat voor mij wonderen doet is niet meer op mijn telefoon kijken zodra ik in bed lig. Vaak lag ik nog wat te lezen, socials af te struinen of mails te beantwoorden in bed. Nu ik dat niet doe val ik veel sneller in slaap. Het is daarnaast wetenschappelijk bewezen dat mensen die na 22.00 uur nog op hun telefoon kijken opvallend vaker last hebben van een slecht humeur, depressie en andere vervelende klachten.
-
Sporten
Sporten. Heerlijk voor lichaam en geest, spierkracht en uithoudingsvermogen. Wist je dat sporten er ook voor zorgt dat je huid mooier is en blijft, en dat je er jonger uitziet als je regelmatig beweegt? We hebben hier ook een blog over geschreven
-
Blijf uit de zon
Heerlijk, die zon op je huid. Maar als we érgens snel lijntjes en pigmentvlekken van krijgen is het wel van UV-stralen. Het is heel dubbel: aan de ene kant kunnen we niet zonder de zon, want ze bevordert bijvoorbeeld de aanmaak van vitamine D. Maar zodra je te veel zon krijgt (en dat is al snel) beschadigt ze meer dan ze goed doet.
Als je een dermatoloog, huidspecialist of cosmetisch arts vraagt wat de grote boosdoener is op het gebied van vroegtijdige huidveroudering zeggen ze allemaal volmondig in koor: de zon. Als we stopten met zonnebaden, zagen we er allemaal tien jaar jonger uit, gok ik.
Let ook op achter glas, in de auto of de trein. UVA-straling gaat dwars door glas en veroorzaakt (voorlopig) onzichtbare schade aan de huid, met huidveroudering als gevolg. Of erger.
-
Reinig je huid zonder haar te beschadigen
Het is verstandig om elke dag je huid goed schoon te maken. Vuil, vet en make-up verstoppen je poriën en veroorzaken pukkels en puistjes. Gebruik hiervoor een huidvriendelijke cleanser (bijvoorbeeld Squalan Cleanser), zonder agressieve stoffen.
Als je je huid wil scrubben: doe het zachtjes en scrub niet te vaak. Je verwijdert er niet alleen dode huidcellen mee, maar ook de natuurlijke beschermlaag van je huid, waardoor je huid vatbaarder wordt voor bacteriën en andere schadelijke invloeden van buitenaf.
-
Vermijd stress
Dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan: stress vermijden. Maar ook hier geldt: kleine stapjes. Helemaal na het coronajaar zijn er zoveel mensen met meer stress dan daarvoor. Maak eens een lijstje van de dingen in je leven die stress bij je veroorzaken. Je ervan bewust zijn is al een goede eerste stap. Daarna werk je aan oplossingen, stapje voor stapje.
-
Ontspan vaker, neem tijd voor jezelf
Als we dan toch stress willen verminderen: maak meer tijd voor jezelf! We jakkeren maar door, zijn altijd bezig met werk en kinderen en verplichtingen. Er is niets egoïstisch aan om af en toe jezelf af te zonderen van de wereld om je heen, al is het een halfuurtje. Lees, badder, luister muziek, geniet van een gezichtsmasker (met Squalan Cleanser of Squalan Moisturizer) of een massage. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan voor anderen zorgen?
-
Smeer met een huidvriendelijke olie
Zon, wind, kou, verwarming, airco, uitlaatgassen: je huid kan gedurende de dag wel wat hulp gebruiken. Smeer haar daarom dagelijks in met een voedende, verzorgende en huidvriendelijke olie. Kies voor een plantaardige huidolie zonder allergenen en andere agressieve ingrediënten.
Squalan Moisturizer zorgt voor extra hydratatie, iets wat de rijpere huid vaak nodig heeft. Het hoofdbestanddeel squalaan is precies wat je huid nodig heeft om zichzelf sneller te kunnen herstellen.
Squalan Gold is de crème de la crème voor de ouder wordende huid. Je huid krijgt er haar veerkracht van terug, voelt zachter en glanst weer.
Je ziet hoezeer de keuzes die jij maakt het verschil maken, voor jezelf én je huid. Wees lief voor jezelf, wees lief voor je huid. Luister naar je huid – uitslag, plekjes, vlekjes: het zijn allemaal boodschappen van je lichaam. Doe er iets mee.