Wat weet jij over zonnebrand? Wij wisten niks

Blonde haren, blauwe ogen.
Rode haren, groene ogen.
Beiden een lichte huid en beiden vooraan gestaan toen er sproeten werden uitgedeeld.

Monique en ik hebben altijd snel last gehad van verbranding en zonne-uitslag. Toch vinden we de zon en zonnebaden heerlijk. Mijn ouders smeerden me vroeger altijd goed in. Maar in mijn pubertijd wilde ik zo bruin mogelijk worden, want dat stond zo mooi en mijn huid knapte ervan op (leek het). Ik ging elke twee weken naar de zonnebank, smeerde me in met factorloze olie en uierzalf, en bewerkte mijn haar met citroen en zeewater, voor extra blonde lokken. Elke zomer en elke vakantie begon met een fikse verbranding – rood werd vanzelf bruin. Gelukkig smeerde ik mijn gezicht wel altijd goed in.

 

Vreemde moedervlek

Vijf jaar geleden zag ik tijdens één van onze eerste Squalan-tripjes in de spiegel van mijn hotelkamer dat de moedervlek op m’n rug er anders uitzag dan ik me herinnerde. Niet vies, of groot, maar gewoon anders. Terug in Nederland belde ik meteen een dermatoloog. Hij vond het genoeg reden om de moedervlek weg te halen. Een week later werd ik gebeld. Het was een melanoom. Ik moest terugkomen zodat ze het gebied om de weggehaalde moedervlek ruimer konden wegsnijden. Gelukkig kwam ik er met de schrik vanaf omdat ik er op tijd bij was. Maar het was een goede wake-up call voor me.

Regelmatig je huid onderzoeken

Melanomen zijn makkelijk te verwijderen, maar als je er te laat bij bent is dit de vorm van huidkanker met de minste kans op genezing. Ik belde meteen Monique en onderzocht haar ook. De volgende dag zat ook zij bij de dermatoloog. Haar moedervlek bleek gelukkig goedaardig. Sindsdien maken we er een tweemaandelijks ritueel van om elkaars rug even na te kijken. Squalan stond nog in de kinderschoenen – de Pure en de Moisturizer waren net uit. Toen al besloten we dat we een zonproduct op de markt wilden brengen en we gingen ons verdiepen in de effecten van de zon op de huid en vooral ook op ingredienten in zonproducten.

 

Hoe veilig is je zonnebrandcrème?

Vijf jaar later is het dan eindelijk zo ver. Squalan SUN is klaar. Het was een lange reis. De wereld van de zonnebrandproducten is een ingewikkelde wereld met veel tegenstrijdige onderzoeken. Overal kom je conflicterende berichten tegen over welke factor je moet gebruiken, maar ook over chemische en natuurlijke filters en andere stoffen die niet goed zijn voor je huid.

De komende weken willen we je met onze blogs meer informatie geven over zonbescherming. Ik zeg niet dat wij alle wijsheid in pacht hebben, maar we hebben wel met veel dermatologen en toxicologen gesproken, en met mensen van het KWF en de Brandwondenstichting. Deze kennis delen we graag met je.

Helaas is zonnebaden niet het beste wat je kunt doen voor je huid. Maar 24/7 een zonnebrand product met een hoge SPF smeren ook niet. Ik hoop dat we je nieuwe inzichten kunnen geven, waardoor je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Daarom staan wij altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Heb je een vraag over zonbescherming? Wil je meer weten over de ingrediënten in de zonnebrandcrème die je gebruikt? Wil je weten wat goed is voor jouw specifieke huidtype? Stuur ons een mail, we helpen je graag. Volgende week zullen wij de meeste gestelde vragen ook alvast in een interview verwerken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *