Heb je uitslag van de zon? Dit kun je doen

Sproetjes en bruine benen. Heerlijk, die zon! Helaas wordt niet iedereen er blij van. Rode vlekken, bultjes, jeuk of blaasjes: er zijn verschillende soorten uitslag die je kunt krijgen van de zon en warm weer. Wat kun je doen tegen warmte-uitslag of zonneallergie? En waarom krijg je in de zon bultjes door cosmetica?

 

Welke soorten uitslag kun je krijgen van de zon?

In grote lijnen zijn er drie soorten uitslag die je kunt krijgen in de zon: Wamte-uitslag, zonneallergie, en fototoxische of fotoallergische uitslag

 

Warmte-uitslag

Ook wel miliaria rubra genoemd,  ontstaat wanneer zweetklieren het zweet niet meer goed kunnen afdrijven. Deze uitslag komt door de warmte en niet door de zon, al gaan die twee natuurlijk vaak samen. Het zout blijft op de huid liggen en dit kan leiden tot jeuk en irritatie. Ook ontstaan er vaak gele of rode bultjes.

Warmte-uitslag gaat vanzelf weer over als je uit de warmte bent. Om het proces te versnellen kun je je huid wassen met lauw water en olie of Cleanser, zonder irriterende ingrediënten. Krab niet aan de blaasjes, anders kun je littekens en ontstekingen krijgen.

De één heeft sneller last van warmte-uitslag dan de ander. Als je weet dat je snel last hebt van warmte-uitslag, probeer dan het volgende zodra het weer warmer wordt:

– draag katoenen kleding
– spoel je regelmatig af met water
– gebruik geen crèmes of zonnebrandmiddelen die de huid/poriën afsluiten, anders kunnen de zweetklieren het zweet moeilijker afvoeren

 

Zonneallergie

Zonneallergie, ook wel polymorfe lichtenruptie genoemd. is een overgevoelige reactie van het immuunsysteem op zonlicht (UVA-straling). Zonneallergie wordt meestal pas uren of zelfs dagen na blootstelling aan de zon zichtbaar. Het uit zich in rode bultjes blaasjes en vlekjes, jeukende (pijnlijke) uitslag.  Veel mensen denken bij huiduitslag in de zon dat ze zonneallergie hebben, maar meestal is het warmte-allergie of een reactie van de huid op parfum of andere ingrediënten in je huidverzorging. Meestal verwarren ze zonneallergie met warmte-allergie – de symptomen lijken op elkaar.

Heb je niet direct in de zon gezeten, maar achter glas? Of had je kleding aan die het zonlicht niet goed tegenhield? Dan kunt je ook zonneallergie krijgen. Lees meer in ons blog: Achter glas verbrand je niet, of toch wel?

 

Fototoxische of fotoallergische uitslag

Deze vorm van uitslag ontstaat door een reactie van bepaalde ingrediënten in je cosmetica of zonnebrandcrème op zonlicht. Parfum, chemische zonnefilters en plantaardige geuren zijn bekende boosdoeners. Ze reageren sterk op zonlicht en dat leidt tot allergische reacties. Veel mensen weten dat ze beter geen parfum kunnen aanbrengen op hun huid in de zon, maar gek genoeg bevatten de meeste zonnebrand crèmes wel parfum of natuurlijke geurstoffen

Deze vorm van uitslag lijkt op zonneallergie maar treedt al na een paar uur op en verdwijnt zodra je stopt met het product.

 

Ik heb rode uitslag en bultjes, komt dat door de zon?

Zowel zonne-allergie als warmteuitslag en fototoxische uitslag kunnen voor rode uitslag en bultjes zorgen. Om te weten wat je precies hebt, kun je het volgende doen: Reinig je huid, zorg dat er geen cosmetica of zonnebrandmiddel meer opzit. Verdwijnt de uitslag dan weer? Dan was het fototoxische uitslag: bestanddelen in je cosmetica reageren op zonlicht. Kies in het geval van zonnebrandcrème voor een crème die geen chemische bestanddelen en geen allergenen ingrediënten zoals parfum bevat, zoals Sun15 of Sun30. Heb je de uitslag alleen op delen van je lichaam die zijn blootgesteld aan zonlicht? Dan is het waarschijnlijk zonne-allergie. Heb je ook last van uitslag terwijl je in de schaduw zit of binnen? Dan is het waarschijnlijk warmteuitslag.

Verdwijnt de uitslag niet vanzelf of verergeren de klachten? Ga dan naar je huisarts.

Bestaat er een middel tegen zonne-uitslag?

Welke soort uitslag je ook hebt, uit de warmte gaan en je huid koelen is altijd aan te raden. Een in een theedoek gerolde icepack, insmeren met pure gel van aloe vera blad (let op! de meeste Aloe vera gels in potjes zijn niet puur en bevatten parfum) of Squalan Pure of Moisturizer (deze kun je beiden zomers in de koelkast zetten voor een extra verkoelend effect) kan ook helpen. Ook kun je Squalan Cleanser aanbrengen op de allergie, een dikke laag werkt verkoelend en vermindert de jeuk.

Daarnaast is het slim om je cosmetica en zonnebrandmiddel onder de loep te nemen. Welke ingrediënten bevatten ze? Kun je een alternatief vinden zonder irriterende ingrediënten? Je huid is er blij mee!

Heb je nog vragen, over onze producten of huidproblemen zoals allergie dan kun je ons altijd mailen: info@squalan.com.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *