Zo rood als een roos! Rosacea wat is dat?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en/of de neus. Het komt ook vaak voor rondom de ogen en mond. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’.

Ook wij hebben helaas veel last van Rosacea gehad. Leslie op de wangen en rond de ogen en Monique rondom de kin en wang. Dus we kunnen iets meer vertellen over onze eigen ervaringen met deze huidaandoening.

De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. Rosacea komt echter op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal niet voor het 30ste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er last van, bij mannen komt het minder vaak voor.

De oorzaak van Rosacea is onbekend. De ernst van Rosacea kan worden beïnvloed door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten kunnen Rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid.

Een oorzakelijke rol van voeding is (nog) niet wetenschappelijk aangetoond; wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.

Veel mensen met Rosacea merken dat de aandoening verergert tijdens het gebruik van vele soorten crèmes, reinigingslotions, shampoos en dergelijke. De huid lijkt als het ware niets te verdragen. Dat is een gevolg van het ontstekingsproces van de huid, daardoor voelt de huid pijnlijk en branderig aan. Dit wordt veroorzaakt door irritatie van de genoemde stoffen.

Ondanks het feit dat er geen “oorzakelijk bewijs” is gevonden tussen Rosacea en voeding testen veel mensen uit of het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen effect heeft. Zij laten bijvoorbeeld een week lang suiker weg uit hun dieet en kijken of de Rosacea vermindert. Wij hebben dit zelf ook getest met een aantal voedingsmiddelen.

Leslie

Ik heb ervaren dat de Rosacea bij mij vooral opspeelt wanneer mijn lichaam uit balans is, in periodes van stress en wanneer ik “ongezonder” eet (vaak gaan deze twee dingen bij mij hand in hand). Normaal gesproken eet ik zoveel mogelijk verse producten (het liefst biologisch) en vermijd ik gist, suiker en zuivel. Na jaren proberen en testen met bepaalde voedingsstoffen ben ik erachter gekomen dat dit voor mij het beste werkt en dat zowel mijn darmen (spastische darm) als mijn huid hier rustiger van worden. Daarnaast reageert mijn gevoelige Rosacea huid op agressieve stoffen in cosmetica en huidverzorging. Zelfs van middelen tegen Rosacea werd het alleen maar erger en droogde mijn huid enorm uit waardoor het nog meer ging branden en jeuken.

De afgelopen maanden waren voor mij stressvol op persoonlijk vlak en dit samen met mijn zwangerschap (bevalling, hormonale veranderingen en slaap tekort) hebben ervoor gezorgd dat mijn huid toch weer een heftige Rosacea outbreak kreeg. De huid rondom mijn ogen was branderig en vlekkerig en deed pijn!

Het is natuurlijk super verleidelijk om een agressieve zalf van de dermatoloog te gaan smeren als een soort “quick fix”. Dit heb ik even gedaan maar meteen merkte ik dat mijn huid hier enorm van uitdroogde en juist nog meer ging jeuken. Gelukkig verzacht de Squalan Pure de jeuk en branderigheid enorm. Op dit moment ben ik weer extra op mijn voeding aan het letten en aan het sporten om mijn lichaam en geest weer in balans te brengen. Mijn prachtige baby begint ook iets meer door te slapen waardoor ik zelf ook wat meer kan uitrusten.

Uit eigen ervaring weet ik wat voor mij werkt qua voeding, huidverzorging en ontspanning en al heb ik sporadisch (dit is de eerste keer in 3 jaar) toch nog een paar dagen een medicinale crème nodig, de heftigheid van de klachten zoals ik die vroeger had zijn gelukkig verleden tijd. Daarnaast weet ik van vroeger al dat medicinale crèmes en antibiotica vaak maar even werken en de klachten daarna in volle hevigheid terugkeren.

Monique

Helaas ben ik dubbel gezegend, ik heb zowel Rosacea als Eczeem. Mijn Rosacea klachten heb ik gelukkig al een tijd onder controle. Zelf eet ik geen gluten en zuivel meer waardoor, in combinatie met onze producten, mijn huid veel meer kan hebben. Een fortuin heb ik uitgegeven aan allerlei producten dus ik ben nog steeds elke dag zo vreselijk blij dat wij onszelf en anderen kunnen helpen met een goed en eerlijk product. Ik merk echter wel dat mijn huid rondom mijn eisprong en menstruatie altijd weer kuren krijgt. Gelukkig weet ik dat het na een paar dagen weer weg is dus kan ik ermee leven.

Heb jij ook last van Rosacea? Je kunt ook bij jezelf proberen na te gaan of er factoren zijn die jouw Rosacea verschijnselen verergeren. Deze factoren kunnen per persoon verschillen. Tot deze factoren kunnen behoren: warmte, kou, hete dranken, voedingsmiddelen, inspanning, alcohol, emoties (stress), bepaalde cosmetica, huidverzorging, huidreinigingsmiddelen en medicinale producten die de huid irriteren. Uiteraard zijn factoren zoals stress moeilijk te testen, maar als je voedingsmiddelen of producten test zorg dan dat je dit minstens 5 dagen weg laat. Wij zelf hielden heel lang een trigger dagboek bij waarin we bijhielden wat we aten en welke producten we gebruikten.

Uit de vele reviews van onze klanten (zie hier de foto’s van Suzanne) is gebleken dat de Squalan Pure verzachtend en rustgevend werkt, dit product bestaat uit slechts 1 ingrediënt identiek aan een stof die de huid van nature in zich heeft. Na onze eigen jaren lange zoektocht naar de ideale huidverzorging weten wij dat als we weer een keer last hebben van onze huid, het in ieder geval niet aan onze huidverzorging ligt! De oorzaak moeten we dan zoeken bij stress, voeding of hormonale veranderingen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *