Koolzaadolie

Koolzaad, de brassica napus plant, is een klein plantje met geurende gele bloemen. In Nederland zie je zomers vaak hele velden met deze geurende bloempjes. Uit de zaadjes van deze bloemen wordt olie gemaakt, deze olie is rijk aan omega 3 en 6 en wordt veel gebruikt in de keuken in plaats van zonnebloemolie. Daarnaast kan Koolzaadolie ook gebruikt worden op de huid. Het is rijk aan vitamine E en K en wordt als basis gebruikt in huidverzorgingsproducten.

Isostearyl Isostearate, een heel bijzondere olie uit koolzaad

Om de mooie eigenschappen van koolzaad te behouden zonder de negatieve eigenschappen is het mogelijk om de vetzuren die het meest geschikt zijn voor de huid uit de koolzaad zaden te extraheren. De vetzuren en alcoholen die over blijven vormen samen een olie (crodamol isis). De cosmetische naam (inci) is isostearyl isostearaat. Squalan gebruikt dit mooie ingrediënt gemaakt van koolzaadolie die voor 100% afkomstig is uit door Ecocert goedgekeurd koolzaad als ingredient in de Moisturizer.
Dit bijzondere ingrediënt heeft nog meer voordelen vergeleken bij koolzaadolie. Isostearyl isostearate hydrateert de huid door vocht 24 uur lang vast te houden waardoor het vochtvasthoudend vermogen optimaliseert. Ook werkt het ingrediënt in synergie met de natuurlijke huidlaag en heeft het een anti-aging effect.

Voordelen van koolzaadolie voor de huid

Koolzaadolie is van nature rijk aan vitamine E en K, dit zijn belangrijke vitamines bij het vertragen van huidveroudering en bij het verzachten van huidaandoeningen. Vitamine E beschermt daarnaast de huid tegen vrije radicalen. De vetzuren in koolzaadolie verzachten de droge en geïrriteerde huid en deze olie werkt zelfs goed bij een schrale huid (ook op eelt), eczeem, acne en vlekjes.

Koolzaadolie is een goedkoop alternatief om te gebruiken als body oil en werkt hydraterend zelfs bij een schilferige huid. De olie ruikt echter niet erg lekker wat wel een (groot) nadeel is.

Onderzoek en wetenschappelijke studies tonen aan dat lupus, een auto-immuunziekte waarbij de huid en gewrichten van het lichaam voortdurend worden vernietigd door het immuunsysteem kunnen worden behandeld met een combinatie van visolie en koolzaadolie. Dit onderzoek is op dit moment nog in de kinderschoenen, maar de resultaten wijzen op een enorm potentieel.