De huid is een wonderlijk orgaan. Ze beschermt ons, houdt organen, botten en de hele rataplan bij elkaar en vertelt ons hoe we ons voelen. Ze wordt grauw als we ziek zijn, krijgt kippenvel als we mooie muziek horen en straalt als we verliefd zijn. Maar hoe zit die huid eigenlijk in elkaar? Welke huidlagen zijn er en wat is de functie van elke laag? En minstens zo belangrijk: hoe hou je je huidlagen in topconditie?
Hoeveel huidlagen heeft een mens? Wat zijn de Latijnse namen?
De huid (de cutis) telt drie lagen. De latijnse benamingen zijn: de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid) en de subcutis (onderhuid). De bovenste laag, de opperhuid, beschermt ons tegen invloeden van buitenaf, zoals zon, wind, kou, chemicaliën en bacteriën.
De opperhuid (epidermis)
De opperhuid is de bovenste huidlaag die zelf ook uit vijf lagen bestaat. De hoornlaag plus de overige vier lagen noemen we samen het epidermis: de opperhuid. De opperhuid is de laag waarop cosmetica en huidverzorging wordt aangebracht en waar deze producten de grootste invloed op hebben. Ook is dit de laag waar Uvb straling schade kan aanbrengen, denk maar aan verbranden als je in de zon ligt. De opperhuid heeft dus veel te verduren. Gelukkig vernieuwt deze huidlaag zich elke maand volledig.
De lederhuid (dermis)
De tweede huidlaag is de lederhuid. Deze laag bestaat uit bindweefsel, bloedvaten, zenuwen en lymfenvaten. De zenuwen zorgen voor sensatie; je voelt het als iemand je aanraakt en je voelt warmte en kou. De bloedvaten spelen een belangrijke rol in de regeling van je lichaamstemperatuur. De lymfen zorgen voor de afvoer van afvalstoffen. Collageen en elastine geven de lederhuid haar stevigheid en elasticiteit. Hyaluronzuur zorgt voor flexibiliteit. De lederhuid vervangt zichzelf ook, maar dat gaat vele malen langzamer dan de vernieuwing van de opperhuid. Scahde aan deze laag is in de eerste instantie minder zichtbaar maar heeft een blijvender effect. Uvb straling van de zon richt hier de meeste schade aan, deze schade zie je niet direct maar leidt tot huidveroudering.
De onderhuid (subcutis/hypodermis)
Onder de lederhuid ligt de onderhuid. Deze laag bestaat uit bind- en vetweefsel en vormt de bescherming van onze organen, pezen en spieren. De vetlaag van de onderhuid zorgt ook voor isolatie en de vorm van je lichaam.
Wat is de dikste huidlaag van de mens?
De lederhuid (de dermis) is de dikste huidlaag. Ongeveer 90% van je huid bestaat uit lederhuid.
Hoe kunnen huidverzorgingsproducten doordringen tot de lederhuid?
De taak van de huid is om onbekende, lichaamsvreemde stoffen buiten te houden. Een gezonde, onbeschadigde huid, met een goed werkende barrièrefunctie, is daar goed in. Gelukkig maar, anders zou je om de haverklap ziek zijn. Toch kan de huid, onder bepaalde omstandigheden, huidverzorgingsproducten opnemen. Een jonge huid is minder weerbaar dan een oudere – daarom moeten we baby’s en kinderen ook beter beschermen tegen de zon en producten met allergenen. Oliën trekken makkelijker in dan crèmes. Dat is omdat de hoornlaag nauwelijks water bevat, maar vooral vetachtige stoffen. Daardoor dringen oliën en vetoplosbare stoffen beter in de huid door dan stoffen die alleen in water oplossen.
Wat doet de lichaamseigen stof squalane met de huidlagen?
Squalaan (het hoofdbestanddeel van alle Squalan-producten) heeft een hoge penetratiegraad, wat betekent dat het diep in de huid trekt. Het is een plantaardige, niet-irriterende olie die ook goed gebruikt kan worden als ‘transportsysteem’ voor andere stoffen. Squalaan zorgt er dus voor dat andere stoffen dieper in de huidlagen kunnen doordringen. Squalaan heeft zelf ook verzorgende eigenschappen. Het beschermt de huid, maakt haar zacht en soepel en voorkomt uitdroging. Begrijp je nu waarom wij zo blij zijn dat we squalaan ontdekt hebben?
Drie tips voor goede huidverzorging
- Kies voor een ‘vet’ product (een huidolie of een vette crème) als je je huid diepe verzorging wil geven.
- Kies voor zo min mogelijk ingrediënten: hoe meer ingrediënten, hoe minder effectief ze zijn.
- Kies voor natuurlijke, niet-irriterende producten. Wees lief voor je huid, voorkom allergieën, eczeem en andere ellende.