Wat te doen bij (ernstige) acne?

Wat is acne en hoe ontstaat het?

De meest voorkomende huidaandoening is acne. Acne (spreek uit als: ak-nee) is de verzamelnaam voor ontstekingen van de huid in de vorm van puistjes, pukkels en mee-eters die meestal onder invloed van hormonen de kop opsteken. Daarom zijn het vooral pubers die last hebben van acne. De pukkels kun zelfs onderhuids ontstekingen en irritaties veroorzaken, wat pijnlijk is en blijvende littekens kan veroorzaken.

Een veranderende hormoonhuishouding is de belangrijkste oorzaak van acne. Zo’n 85% van de tieners krijgt ermee te maken. Acne gaat vanzelf weer weg naarmate je ouder wordt, al kunnen vrouwen rond de menstruatie en de eisprong nog regelmatig last hebben van pukkeltjes en puistjes.

 

Kunnen verkeerde huidproducten en make-up acne verergeren?

Als de huid wordt afgesloten door het gebruik van een foundation, kan acne verergeren. Als je huid gevoelig is voor ontstekingen kunnen ook irriterende stoffen in bijvoorbeeld een (geparfumeerde) dagcrème acne triggeren.

Veel producten beweren dat ze acne kunnen voorkomen, verminderen of zelfs genezen. Helaas zijn dit vaak crèmes en lotions met agressieve ingrediënten als parabenen en parfums die je huid juist onrustiger maken. Of er zitten oliën in die de poriën verstoppen waardoor juist talgklieren verstoppen waardoor er juist ontstekingen ontstaan. Kies daarom altijd voor huidverzorgingsproducten zonder irriterende of agressieve ingrediënten en pas op voor comodogene oliën.

 

Hoe kun je acne het beste behandelen?

Acne die veroorzaakt wordt door hormonen: dat is gewoon pech. Maar er zijn ook oorzaken van acne waar je wél invloed op hebt. Als je veel snoept, weinig groenten eet, te weinig slaapt en je huid niet goed verzorgt kunnen puistjes en pukkels ontstaan.

Wat je kunt doen tegen acne? Kijk eens goed naar je leefstijl en kijk hoe je deze punten kunt inpassen:

  • Eet veel groente en fruit
  • Beperk het snoepen en snacken
  • Drink veel water
  • Verzorg je huid goed, kijk naar de ingrediënten van de producten die je gebruikt

Verwijder make-up elke avond, zodat je gaat slapen met een schone huid. Knijp puistjes niet uit, daarmee stimuleer je de talgklieren waardoor ze juist nóg actiever worden. Een vette huid is gevoeliger voor acne omdat het huidvet (talg) je poriën verstopt. Acne is niet besmettelijk, maar als je met je vingers aan je huid en je puistjes zit, smeer je allerlei bacteriën over je gezicht.

 

Moet ik met acne naar de dokter?

Acne gaat vanzelf weer over. Maar als je een ernstige vorm hebt, die veel huidschade en pijn veroorzaakt, moet je daar niet mee rond blijven lopen. De huisarts zal je doorverwijzen naar een dermatoloog die wellicht kan helpen. Een specialist zal waarschijnlijk een zalf of pillen voorschrijven die de symptomen (tijdelijk) verminderen. Realiseer je wel dat deze medicinale oplossingen bijwerkingen kunnen hebben die je huid en lichaam juist weer uit balans brengen. Kijk dus altijd eerst naar wat je zelf kunt doen door je leefstijl, eetpatroon en huidverzorging aan te passen, zonder medicijnen.

 

Wat kun je doen om littekens te verminderen?

De onderhuidse en bovenhuidse ontstekingen die acne veroorzaakt kunnen littekentjes achterlaten. Squalan Pure is 100% squalaanolie. Squalaanolie staat bekend om haar huidherstellend vermogen en is zeer geschikt om op littekenweefsel te gebruiken. Je kunt Squalan Pure ’s ochtends en ’s avonds na het schoonmaken (ook Squalan Cleanser bevat squalaanolie) op je acnehuid gebruiken – het is een niet-vette olie die je huid kalmeert en herstelt.

 

Ons acne SOS-advies

Squalan Pure is een 100% natuurlijke huidolie zonder toevoegingen die je huid kalmeert en herstelt. Je gebruikt het als volgt:

Ochtend: Squalan Pure aanbrengen (eventueel eerst reinigen met Squalan Cleanser als je huid ’s nachts veel talg heeft aangemaakt)

Avond: Huid reinigen met de Cleanser en daarna de Pure aanbrengen.

Het is daarnaast belangrijk om je lichaam in balans te brengen. Naast de voedingstips hierboven adviseren we omega-3 olie te slikken (geen capsules, maar pure olie). We zien geweldige resultaten bij mensen met huidproblemen die dagelijks omega-3 innemen. Als je meer wilt weten over het gebruik van omega-3, neem contact met ons op.

 

2 replies on “Wat te doen bij (ernstige) acne?

  • Ilona Barocsi

    Is het mogelijk om een testertje te krijgen van Squalan pure en cleanser aub want ik heb een heel vettige huid en veel acne zowel in mijn gezicht en mijn rug dat ook dikwijls ontstekingen erbij komen, daarom zou ik eerst graag een staaltje proberen om te zien of het helpt en als het helpt mag u zeker zijn dat ik erna een bestelling doe van die producten bij u. Ik ben invalide met een klein inkomen daarom vraag ik een staaltje want als het niet zou werken is dat weggegooid geld.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *