Wat kun je doen als je beginnende psoriasis hebt? Psoriasis is een vervelende huidaandoening die helaas niet te genezen is. Wel kun je de uitbraken ervan beperken en verkorten door een gezond leef- en voedingspatroon aan te houden. Natuurlijk kan je huisarts je advies geven, maar hieronder geven we je alvast wat tips over wat je kunt doen bij beginnende psoriasis.
Wat is psoriasis?
Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij er op je huid rode plekken met witte schilfers ontstaan. De huid schilfert omdat de vernieuwing van huidcellen bij mensen met psoriasis veel sneller gaat dan bij andere mensen. In plaats van 28 dagen doet de huid van psoriasispatiënten er 4 à 5 dagen over om zichzelf te vernieuwen. De nieuwe huidcellen zijn niet goed gevormd en sterven snel weer af, met als gevolg dikke plakkaten dode huidschilfers op je huid.
Psoriasis zie je vaak op ellebogen, knieën, hoofdhuid en scheenbenen, maar in principe kan het overal op je lichaam voorkomen. Psoriasis is erfelijk, maar niet besmettelijk. In Nederland hebben ongeveer 300.000 mensen last van psoriasis. Mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en andere leefstijlgerelateerde aandoeningen hebben vaker last van psoriasis dan gezonde mensen.
Hoe herken je beginnende psoriasis?
De psoriasisplekken zijn rood met witte huidschilfers. De plekken kunnen jeuken of zelfs pijn doen. In sommige gevallen kun je ook gewrichtspijn hebben.
Waarschijnlijk ontstaat psoriasis door een foutje in je immuunsysteem, waardoor het immuunsysteem de eigen huidcellen aanvalt. Daardoor kan een psoriasisplek ook ontstoken raken. Wondjes, ontstekingen, stress, een ongezonde leefstijl en sommige geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je een psoriasisuitbraak krijgt of dat het (tijdelijk) verergert.
Wat kun je doen tegen psoriasis?
Psoriasis is een chronische aandoening. Als je het eenmaal hebt, komt je er nooit meer vanaf. Het is ook een onvoorspelbare huidaandoening. Je kunt jarenlang weinig last hebben van psoriasis en plotseling duikt het de kop weer op. Er zijn wel behandelingen mogelijk (zoals pillen, injecties, crèmes en lichttherapie) waardoor de psoriasisplekken verminderen of soms zelfs een tijdlang verdwijnen, maar meestal komen ze weer terug.
Wat je in ieder geval moet doen als je psoriasis hebt:
Overleg eventueel met je huisarts over behandelmogelijkheden en kies de behandeling die past bij jouw huid en leefstijl. Verwacht geen wonderen en al helemaal niet op korte termijn. Steek je energie in het leren omgaan met psoriasis, van stress en zelfmedelijden wordt de aandoening alleen maar erger.
Zoek zonlicht op. Zonlicht heeft een ontstekingsremmend effect, waardoor de psoriasis vaak verbetert. Pas wel op dat uw huid niet verbrandt, omdat dit nieuwe psoriasisplekken kan veroorzaken.
Kan Squalan helpen bij beginnende psoriasis?
Jazeker. Squalan kan de symptomen zoals jeuk verzachten en houdt de huid soepel en gehydrateerd.
Squalan is een 100% natuurlijke lijn van huidverzorgingsproducten, met sterk verzorgende en hydraterende eigenschappen. Gebruik de Pure of de Moisturizer voor je gezicht en reinig je gezichtshuid niet met zeep maar met Squalan Cleanser. Voor je lichaam kun je Squalan Body gebruiken.
Squalan is 100% plantaardig, bevat geen parfum en parabenen, is niet getest op dieren en is Allergy Certified, dus volledig allergeenvrij. Squalan is geschikt voor elk huidtype, dus ook als je psoriasis hebt.